Talven Taikaa - Vinkkejä helppoon talviretkeilyyn


Pakkaspäivät maalaavat kaamoksen värejä taivaalle, lunta riittää ja talvi on todenteolla saapunut Lapin maille joten on aika siirtyä talviretkeilyn pariin. 

Talviretki onkin ihan omanlaisensa elämys, joka on mukavasti toteutettavissa kun ottaa huomioon muutaman asian, eikä turhia hoppuile. Tässä muutama juttu mitä me huomioimma lähtiessä talvisin lyhyellekin päiväretkelle.

Kaupallinen yhteistyö Ivalo Outdoor Apparel

Talviretkeily voi olla tosi mukavaa, varsinkin kun päällä on hyvät ja lämpimät kamppeet!

Moni on varmasti miettinyt että miten sitä talvella retkeillään mukavasti, niin mekkin mietimmä kunnes muutama vuosi sitten hoksasimma talviretkeilyn taian. Talvella tehtäviin retkiin pittää suhtautua ihan erillä tavalla kuin kesäretkeilyyn. 

Ensinnäkin kiire ei saa olla mihinkään, talvella edetään eri tahtiin kuin kesällä, eli hitaammin. Matkat kannattaa suunnitella ensialkuun mielummin suht lyhyiksi että näkkee minkälainen on oma etenemistahti välineistä riippuen. 

Lunta alkaa Muoniossa olla jo sen verran että pidemmälle ei kannata lähteä ilman lumikenkiä tai suksia.


Tällä hetkellä täälä alkaa lunta olla jo sen verran että on aika siirtyä suksiin tai lumikenkiin ja esimerkiksi liukulumikengillä aivan maksimi matkat ittellemme on noin 10 km päivässä. Reitti kannattaa myös miettiä taukopaikkojen ja tupien kannalta sellaiseksi että tietää pääsevänsä tarvittaessa lämmittelemään. Liikaa ei siis kannata ahnehtia että retki on miellyttävä. 

Talvella myös kelit saattaa vaihtua todella noppeesti. Saatat nautiskella ihanasta pikkupakkasesta ja hiihellä menemään rauhakseen, ja ihan vaan hetkessä keli muuttuu kauheaksi lumimyräkäksi niin ettei eteen näe. Myöskin tämän takia suunnitelmallisuus ja kaikkeen varautuminen on talvella tärkeetä.

Talvella kelit voi muuttua hetkessä, myös pimeä tulee nopeasti eli ei kannata unohtaa ottalamppua matkasta!


Eväspuolessa sitten kannattaa varautua reilummin, että riittää energiaa liikkua kylmällä kelillä. Meillä on aina matkassa jottain ruokaa mitä tulilla lämmitetään ja vähintään yksi termarillinen kuumaa juomaa repussa valmiina. Lämmin ruoka lämmittää itteä ja ainakin tuntuu että antaa paremmin energiaa. 

Ja termarista on helppo hörpätä kuumaa juomaa enneku alkaa vaikka tulenteko puuhiin. Talvella kuluttaa huomattavasti enemmän kun on kylmä, eli ruoan pitää myös olla sen mukasta. Myös helppoja välipaloja kannattaa piettää mukana mitä voi napsia pitkin matkaa.


Talvella energiaa kuluu enemmän eli kannattaa huomioida se myös ruokia suunnitellessa! Meän yks suosikki on kurppapurilaiset jotka valmistuu helposti nuotiolla.


Talvella retkeillessä vaatteet myös kostuu tai kastuu herkästi joten vaihtokampetta kannattaa olla tarpeeksi matkassa, itte olemma toennut että hanskat kastuu joka kerta, usein myös ekstra villasukista tai vaihtopaidastakaan ole haittaa. Jos pää hiessä hiihtelee menemään niin paksumpi lakki nuotiolla istuessa on mukava ja pitää lämpimänä. 

Lämmin karvalakki suojaa hyvin ja paksu takki lämmittää pakkasella.


Yksi tärkeimmistä varusteista talvella on hyvä takki, koska me ainakin tykkäämmä istua tulilla huolella ja silloin pittää olla lämmintä päällä. Saimma testiin Ivalo Outdoor Apparelin Tuisku Expedition naisten parkatakit ja ne oli kyllä juurikin sopivat tällaiseen lähiretkeilyyn, lämmintä riitti niin että testireissulla istuimma tulilla pimeän tuloon saakka. 

Ivalo Outdoor Apparelin Tuisku Expedition naisten parkatakit sopii kyllä loistavasti tämmöseen lähiretkeilyyn.


Takki on mukavan pitkä joten se suojaa ja lämmittää takapuolen, ja hyvällä hupulla varustettu. Myös taskuja on tarpeeksi ja piettää myös kosteutta joten ei ihan heti kastu vaikka vähän pyöris hangessa. 

Toimi siis oikein mukavasti meillä uutena talviretkeilyvarusteena. Ivalon tuotteet on lisäksi vastuullisesti valmistettuja suomalaisia tuotteita joten iso plussa myös siitä.

Ivalon tuotteet on lisäksi vastuullisesti valmistettuja suomalaisia tuotteita!

Jos sulla talviretkeilykampetta hakusessa niin suosittelemme vilkasemaan heän valikoimaa, tässä linkki sinne. Tai jos kaipaat lisävinkkiä talviretkeilyyn niin laita kyssäriä meille kommentteihin, autetaan mielellään. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retkivinkki - Juuvanrova kesä

Keitä me sitten olemma? - Marika

Keitä me sitten olemma? -Sanna