Retkivinkki - Juuvanrova kesä

Maisemat avautuvat Juuvanrovalla


Muoniossa on paljon kuuluisia retkikohteita, joista kuvia näkkee somessa suht tiuhaan

Melkein kaikki tuntee Pallaksen tunturijonon, Särkitunturilta avautuvat hiukeat maisemat ja Pallasjärven punaisena hohtavan hiekkarannan. Nämä kohteet on myös meän retkien suuntana tasaiseen tahtiin, mutta koska asutaan Muoniossa kumpiki niin voimme valita sen rauhallisemman ajan milloin vieraillaan näissä. Eli juttua on vielä luvassa suosikkikohteistakki, kuhan täälä hiukan ruskasesonki rauhoittuu. Mutta kuten toettu näin ruskan aikaan meän askeleet vie rauhallisempiin ja vähemmän tunnettuihin kohteisiin, kuten esimerkiksi Juuvanrova. 




Juuvanrova sijaitsee helposti saavutettavana Olos- ja Särkitunturin välissä, hiukan siellä taaempana. Omalla autolla kaahaillessa kannattaa ajaa Luusunseläntietä (kääntyy Kittiläntieltä heti Oloksen jälkeen, Muoniosta päin tullessa) noin kolme kilometriä kunnes tulee sähkölinjalle, jota ennen on liikennemerkit tietä ylittävistä huskyistä. Siihen auto parkkiin sopivaan paikkaan, reppu selkään ja eiku menoksi. Metsäautotienpohja kaartaa vasemmalle ja heti ensimmäisen alamäen jälkeen on taukopaikkaa tarjolla kun saavutaan Tammikämpän autiotuvalle. Tupa sijaitsee somasti mettänsiimeksessä kauniin pienen joen rannalla. Tammikämppä itessään on huippu retkikohde esimerkiksi lasten kanssa retkeileville, tulistelemaan pääsee jo pikku kävelymatkan jälkeen. 



Mutta me ollaan matkalla Juuvanrovaan, joten sinne jatketaan sillan yli ja polkua eteenpäin. Pienen kosteikon ylityksen jälkeen, vanhat pitkospuut löytyy ja varovaisesti etenemällä niitä pitkin pääsee hyvin, näkyykin jo ensimmäinen Juuvanrovakyltti. Tässä kohtaa kannattaa katsoa, ettei lähde ensimmäiselle uralle joka on hiihtoreitti. Tämäkin vie perille, mutta maisemat ei ole yhtä somat ko kesäreitillä. Eli jatketaan etteenpäin sähkölinjan ali ja jatketaan kesäreittiä, joka lähtee heti nousemaan kohti rovaa. Matkalla on vanhan kaunista mäntymettää ja välillä hiukan haastavaa kivikkoakin Kivikossa polku helposti hukkuu, joten kannattaa pitää silmällä mihin menee. Varsinki pimeällä ei kannata silmiä irrottaa polusta tai joutuu harhailemaan eessuntaas Juuvanrovan päällä ettimässä kämppää tai polkua, tällai kokemuksella voi tämän vinkin antaa... Palkinto koittaa kuitenkin suht pian, ko polku nousee Juuvanrovan itäiseen kärkeen, josta aukeaa parhaat maisemat kohti Pallasta. Tässäpä onki retken paras maisemakuvauspaikka. 

Matka jatkuu edelleen Juuvanrovan päällä kohti autiotupaa ja tulistelupaikkaa. Autiotupa sijaitsee tosi tunnelmallisella paikalla pienen lammen rannalla, tänne on mukava tulla vaikka ihan yöretkellekin. Kämpässä saapi siis yöpyä, siellä on takka, makuulaveri ja ruokapöytä. Kämppä on remontoitu tänä kesänä (2020) joten se on erinomaisessa kunnossa. Aina kun ollaan täälä käyty on liiterissä ollut puita. Tulistelutauon jälkeen voi vielä käydä huiputtamassa Juuvanrovan korkeimman huipun, joka on autiotuvalta vielä 1,5 km eteenpäin. Sitten onkin aika palailla hiljokseen kohti autoa, nauttien vielä maisemapaikoista matkan varrella. Matkaa reissulle tulee yhteensä 6 km jos käy autiotuvalla tai 9 km jos käy huipulla saakka. 



Mie toivon, että retkivinkistä on sulle apua. Meiltä saa myös toivoa retkikohteita ja voimme käydä ne testaamassa sun puolesta.  


   

Kommentit

  1. Kiitos tarinasta! Meillä on suunnitelmissa suunnistaa juurikin Juuvanrovan kämpälle kesäreittiä Muonion tieltä myötäillen, sieltä Kuusikonmaan tuvalle ja ehkä vielä Pahtavaaraankin asti, edelleen kesäreittiä pitkin. Ajankohtana vaan olisi loka-marraskuu, ja kelit mietityttää. Lunta voi olla maassa jo paljonkin, ja pimeää on ainakin ajoittain varmasti. Siksi kysyisinkin, minkälaisia on tuon kesäreitin reittimerkinnät? Mahtaako reitiltä eksyä, jos on tuisku tai sumu sekä hämärää?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Onko sulla meille jotaki sanottavaa? Tähän sie voit kirjottaa toiveet, terveiset tai risut ja ruusut!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Keitä me sitten olemma? - Marika

Keitä me sitten olemma? -Sanna