Muonionjoki - elämää Väylän varressa

Muonionjoki eli väylä on 230 km pitkä joki, joka saapi alkunsa Könkämäenon ja Lätäsenon yhtymäkohdassa Enontekiön Markkinassa. Muonionjoki on Tornionjoen sivujoki ja näin ollen muuttuu Tornionjoeksi Kolarin Lappeassa. Väylä on rajajoki eli erottaa täälä länsirajalla Suomen Ruottista. 

Väylä on ko pääsuoni, joka virtaa läpi Länsi-Lapin, nimi muuttuu matkan varrella, mutta samat veet ne laskee alas Kilpisjärveltä ja monista sivujoista aina Tornioon ja Pohjanlahteen saakka. Väylällä on iso merkitys Muoniolle, aina historiasta saakka. Sitä on käytetty kulku- ja kuljetusreittinä, se on tärkeä kalastusjoki ja nykyään myös matkailuelinkeinon osa-alue. 

Paikalliset asuvat Väylän varressa ja Muonion sijainti kerrottaessa sen mainitaan aina olevan Väylän varressa. Tornionjoki kokonaisuudessaan on myös viimesiä Euroopan vappaana virtaavia jokia, eli siellä ei ole teollisia patoja tai voimalaitoksia. Ja toivotaan ettei koskaan tulekaan. 


Tällä hetkellä Väylä valmistautuu talven tuloon. 

Mitä se Väylä meille tyvärille sitten merkittee? Sitä piti oikein alkaa miettiä, että mitä kaikkea me ollaan tehty tuossa Väylän rannoilla, sen vesissä ja talvella jäitten päälä. Tulimma siihen tulokseen, että ei sitä aina hoksaa kuinka iso "nautinnon" lähe se meille itteasiassa on. Oli vuodenaika oikeastaan mikä tahansa niin väylän varrelta löytyy tekemistä. 

Alkukesästä aivan parasta touhua on tietenkin koskenlasku. Me ollaan molemmat suoritettu aikanaan koskikipparintutkinnot, joten jotakin ymmärrystä hommaan on jääny korvantaakse. Nykyään kuitenkin tulee niin harvoin laskettua, että mieluusti ollaan vain melojan paikalla nauttimassa kyydistä. Tää on kuitenkin semmonen aktiviteetti joka on kesällä aivan ehoton kun Muonioon tulee. Sopii kaikille, on mukavan vauhdikas ja saa takuuvarmasti hymyn huulille. 

Marika Saarikosken kuohuissa koskenlaskussa (Kuva: Harriniva Hotels & Safaris)


Kesällä tietenkin myös kalastellaan useasti. Soudetaan lohta ja heitellään rannalta harria. Näiden lajien salat on meille vasta alkanut avautumaan ja joka kerta vaan innostus kasvaa lisää kun oppii uusia taitoja. Kalastus on mahtava tapa nauttia luonnosta ja rauhottua vaikka saalista ei aina tulekaan. Muonionjoki on tietenki yks parhaista paikoista kalastaa koska se on niin helposti saavutettavissa. Perhokalastuskurssille meän ainakin varmaan joutuu lähteä ens kesänä. 

Sanna kesäillassa harristelemassa


Kesäisin ja syksyisin on vietetty myös monet illat tulistellen Väylän varren laavuilla kuunnellen kosken loputonta pauhunaa ja virran ääntä. Mikkään tuskin saa niin rauhoittunutta oloa ittelle kun se, että istahtaa koskenrantaan ja antaa veden virrata menojaan. 

Äijäkosken laavulla on keitelty monet kahvit vuosien varrella


Nyt Väylä on kuitenkin vetäytymässä talviunille ja kestääkin hetken, että turvalliset paikat jäätyy kunnolla ja jäällä voipi liikkua. Silloin siellä sitten kuljetaan kelkalla ja kuvaillaan talven taivaiden värejä. Keväämmällä hiihdellään, nautitaan ulkoilusta koirien kanssa ja tietenkin myös pilkitään niissä meän salaisissa ottipaikoissa. 


Humppe kevättalven hangilla Väylän jäällä

Tunnetko sie olosi kotoisaksi asuessasi veden äärellä? Onko sulla mahollisesti joku muisto väylästä, käy kertomassa meille kommenteissa. Kuulisimma mielellämme muittenkin ajatuksia asiaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retkivinkki - Juuvanrova kesä

Keitä me sitten olemma? - Marika

Keitä me sitten olemma? -Sanna