Retkiruokaa nuotiolla - Päivän eräerikoinen Á la Tyväret

Kun me haluamma lähteä ulos syömään, se ylleensä tarkottaa ihan kirjaimellisesti ulkona syömistä ja kokkaamista tulilla. Ja meän mielestä hyvä ruoka maistuu vielä paremmalta ko sen syö ulkona! 

Meän retkeilyssä, oli se sitten päiväretki lähilaavulle tai useamman yön vaellus, aina isossa osassa on hyvä ruoka. Tälläkin kertaa suunnittelimma kolmen ruokalajin lounaan ja suuntasimma tykötarpeiden kanssa meän lähitunturin Oloksen takana olevalle Tunturijärven laavulle.

Matkaa tulee autolta latupohjaa pitkin vain reilu kilometri, ihan sopiva pikku reippailu siis ennen ja jälkeen ruokailun! Laavu on mettähallituksen ylläpitämä ja hyvin hoidettu; liiterissä oli puita, huussit oli puhtaat ja ympäristö muutenkin siisti.

Kyllä näilä aineksilla jo loihtii aikamoiset herkut!


Tyvärien Erämenyy


Mualiman paras suppilovahverokeitto
Nuotioleipäset

-

Juustoiset kasvisnyytit

-

Kermassa haudutettua leipäjuustoa ja itte poimittuja hilloja,
kylykeen nokipannukahvit


Reseptit on hyvin pitkälti omasta päästä keksitty, eli mitään tarkkoja määriä ei osata heittää. Itte tuppaa suuntautumaan enemmän sinne kokeilevan keittiön puoleen ko että noudattaisi valmiita ohjeita orjallisesti. Alla kuiten semmoset suuntaa antavat ohjeistukset jos siekin vaikka haluat testata näitä ruokia. Häätyy kuiten sanoa että oli niin hyvää että kyllä voimma suositella!

Making of suppilovahverokeitto


Mualiman paras suppilovahverokeitto
Kourallinen kuivattuja suppilovahveroita
Knorr Fon Du Chef kasvisfondi (kätevä annospala!)
Pieni sipuli, voita paistamiseen
Mustapippuria
Tarvittaessa suolaa, fondissa sitä kuiten jo on valmiina
Vettä, ehkä 1 dl
Kermaa 1-2 dl, itte tykkään käyttää kuohukermaa mutta varmasti muutkin käy

Leikkele sipuli pieneksi ja kuullota voissa niin että ne sopivasti pehmenee. Heitä kuivatut suppilovahverot, kasvisfondi ja vesi päälle ja keittele sopivan aikaa niin että myös sienet pehmenee. Lopuksi lisää kerma ja mauteet ja anna pienellä lämmöllä hautua jonkin aikaa. Helppoa ja ihan huikeen hyvvää!

Nuotioleipäset kuuman keiton kylkeen, kylläpä maistuu!



Nuotioleipäset
Ruisjauhoa 3 dl
Vehnäjauhoa ja grahamjauhoa molempia 0,5 dl
Suolaa
Puoli teelusikallista leivinjauhetta
Vettä 2dl 
Vähän öljyä
Helpoimmalla pääsee kun tekee taikinan kotona valmiiksi ja tekee leivinpaperi välissä johonki rasiaan pieniä, ohuita, pyöreitä leipäsiä. Taikinan kuivat aineet voi myös laittaa pussiin ja lisätä veden ja öljyn retkellä ja leipasta paikanpäällä.
Paistele pannulla kypsäksi, reilusti voita päälle ja nauti lämpösenä. 

Kasvisnyytit muuntautuu heleposti jokaiseen makkuun sopivaksi, tässä meän versio



Juustoiset Kasvisnyytit
Perunaa
Porkkanaa
Parsakaalia
Kesäkurpitsaa
Koskenlaskiija jalapeno-cheddar
Suolaa
Pippuria

Palottele kasvikset pienemmiksi, voit pyöräytä perunaa ja porkkanaa pannun kautta jotta ehtivät kypsyä nyyteissä (tämä ei ole pakollinen vaihe, mutta nopeuttaa kypsymistä!). Kasaa sopiva määrä kasviksia folion sisään ja lisää koskenlaskijaa tarpeeksi päälle, mausta suolalla ja pippurilla. Nosta nyytit nuotion viereen hiillokselle ja muista käännellä välillä jotta ne kypsyy tasaisesti joka puolelta! 
Näissäkin ihan vaan oma mielikuvitus on rajana, sisälle voi laittaa myös lihaa, erilaisia juustoja ja mausteita. 

Leipäjuustoa ja kermaa, hiljalleen hautumassa hiilloksella

Kermassa haudutettua leipäjuustoa ja itte poimittuja hilloja, kylykeen nokipannukahvit
Tämä herkku ei varmaan kovin paljoa esittelyitä kaipaa. Pannulle viskataan leipäjuustoa ja kermaa, halutessaan voi laittaa sokeria tai vaikka kanelia kylkeen! Hauduttele jonkin aikaa ja syöpäse hillojen kanssa!


Onko sulla joku oma suosikkiruoka jota tykkäät aina tehä retkellä? Vinkkaa se meille, uusia makuja ja reseptejä on aina mukava testailla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Retkivinkki - Juuvanrova kesä

Keitä me sitten olemma? - Marika

Keitä me sitten olemma? -Sanna